A létfontosságú koleszterin

A szívbetegségek megelőzésére szedett gyógyszerek kétes hatása.
A létfontosságú koleszterin

Mivel a szív- és érrendszeri betegségek világszerte az elhalálozási okok vezető helyén állnak, az emberek tudják, hogy fontos és törekszenek rá, hogy a koleszterinszintet a vérükben minél inkább lecsökkentsék. Vajon jól teszik-e?

Mindig azt halljuk orvosoktól, hogy a koleszterinszint csökkentése a cél, mert ezzel elkerülhetjük a szív-és érrendszeri betegségeket. A test tevékenysége mellett ennek két módja van: diétázni kell vagy gyógyszereket, ún. sztatinokat kell szedni. „Számos kutatást vizsgáltunk: A bizonyítékok arról, hogy sztatinok vagy a diéta során a telített zsírok elkerülése meghosszabbítja az életet, nem éppen meggyőzőek” – mondja Robert DuBroff, az Új Mexikói Egyetem professzora.

- Miért kételkedik ebben?

- Az első sztatinkészítmények 30 évvel ezelőtt jelentek meg, gondolnánk, hogy meg tudják szüntetni a szívbetegségeket. A probléma az, hogy például az USA-ban megduplázódott 2002 és 2013 között a sztatinhasználók száma, a koleszterinszintek csökkentek, ám több volt a szívbetegségben elhalálozottak száma.

- Ez mit jelent?

- Szerintem a szívbetegségek kialakulása több tényezőtől függ... és hiszem, hogy vannak a koleszterinszinttől fontosabb okok is: dohányzik-e az illető, mit eszik, mennyi a súlya.

- Talán figyelmen kívül hagyjuk a figyelmeztető jeleket, miközben a koleszterincsökkentésre koncentrálunk?

- Úgy gondolom, hogy ez elvonja a figyelmet a döntő szerepet játszó egyéb dolgokról. A szívbetegségek jelentős növekedése valószínűleg az elhízás globális járványával és a 2-es típusú cukorbetegséggel függ össze.

- Azt állítják, hogy a sztatinok akár egészségünknek is árthatnak...

- Tanulmányok szerint azok, akik sztatinkészítményeket szednek, úgy érzik, hogy a sztatinok megvédik őket, ezért több egészségtelen ételt esznek és híznak. Ugyanakkor a sztatinoknak mellékhatásai is vannak: növelhetik a cukorbetegség kockázatát, és feltételezhetően kognitív hanyatlást okoznak.

- A szervezet maga is termel koleszterint.

- Igen, néha elfelejtjük, hogy a koleszterin létfontosságú.

- Abbahagyhatja a sztatin szedését az, aki eddig szedte?

- Ezt a döntést a betegnek meg kell hoznia az orvossal. Tehát nem javasoljuk, hogy bárki önhatalmúlag hagyja abba ezeket a gyógyszereket, de fontos a kockázatok és előnyök együttes értékelése.

- Ha a beteg abbahagyja a sztatinok szedését, mit kell tennie?

- Vizsgálja felül saját életmódját. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt, ne dohányozzon, rendszeresen mozogjon és egészségesen étkezzen.

Kapcsolódó cikkek

A létfontosságú koleszterin

A létfontosságú koleszterin

A szívbetegségek megelőzésére szedett gyógyszerek kétes hatása.

Már egy pohár bor is megárthat!

Már egy pohár bor is megárthat!

Egy kis pohár alkohol is szívritmuszavart okozhat.