Most már 6 okod is van, hogy hanyagold a tehéntejet

A tej élet, erő, egészség – harsogta a tévéreklám, amikor kisebbek voltunk és persze mi is a tévével együtt kiabáltuk. De nem csak beszéltünk róla, rendszeresen is ittuk. Ittuk reggel, mielőtt suliba mentünk, kaptunk uzsonnára is az iskolában és még este, lefekvés előtt is azt ittuk, vagy kakaót. Mindegy, hiszen az is tejből készül. Itta mindenki. Az a gyerek is, akinek lufinagyságúra nőtt tőle a hasa, vagy ha gyermekként nem volt baja tőle, felnőttkorára sikerült beszereznie egy jó kis laktóz -intoleranciát. Ma ez a szó egyre több ember számára ismerős és sokan szenvednek is tőle. Tényleg ennyire nem jó nekünk a tej? Valóban károsan hat az egészségre? Egyre több olyan tudományos kutatás támasztja alá, hogy bizony gyermekkorunk egyik legegészségesebbnek kikiáltott itala, ma már az olyan italok táborát erősíti, ami nagyon nem tesz jót az egészségünkkel. Mi 6 okot is tudunk, hogy miért is ne igyál tehéntejet a jövőben.
A tej nem is olyan egészséges - Most már 6 okod is van, hogy hanyagold a tehéntejet -, mint ahogyan azt korábban hittük.

1. Mi is az a laktóz – intolerancia?

A tejben laktóz van, a laktózra pedig sokan negatívan reagálnak. Ezt hívjuk, laktóz – intoleranicának. Azok, akik laktóz – intoleranciában szenvednek, gyakran számolnak be olyan tünetekről, mint haspuffadás, hasmenés, émelygés és hasi görcsök. A tej és a tejtermékek fogyasztása nem mindenkinél azonnal okoz intoleranciát. Lehet, hogy csak hosszú évek alatt alakul ki ez a probléma és az is lehet, hogy csak felnőttkorban okoz panaszokat a tej és tejtermékek fogyasztása.

2. Tejallergia is kialakulhat

A tejallergia, a laktóz intoleranciánál sokkal súlyosabb problémákat is okozhat. Kisgyermekeknél nem csak hányást, de anafilaxiás sokkot is okozhat a tehéntej fogyasztása.

3. A tej és a telített zsír

A telített zsír nem egészséges. Márpedig a tehéntej sok telített zsírt tartalmaz. A telített zsír megemeli a koleszterinszintet és ezzel együtt megnő a szív - és érrendszeri betegségek kockázata.

4. A tehenek és az antibiotikumok

Mindenki nagyon jól tudja, hogy a tehenek is kapnak antibiotikumot. Ezek aztán bekerülnek az emberi szervezetbe. Nagyon sok olyan baktérium tanyázik az emberi szervezetben, amelyekkel szemben már lassan hatástalanok lesznek az antibiotikumok, hiszen az emberben lévő baktériumok rezisztenssé válnak. Ez veszélyes. Nagyon is, hiszen egy parányi baktérium is képes komoly, súlyos, életveszélyes fertőzést okozni, amennyiben nem kapunk arra megfelelő antibiotikumot.

5. A nők is veszélyben vannak

A nőkre is veszélyes a rendszeres és nagy adagban fogyasztott tej. Számos kutatás számolt be arról, hogy azon nők körében, akik naponta 3 vagy ennél több adag tejet vagy tejterméket fogyasztottak, mintegy 70 százalékkal nőtt meg esetükben a petefészekrák kockázata.

6. A tej és a kalcium

Eddig úgy tudtuk, hogy a tej sok-sok kalciummal látja el a csontjainkat, amelyek ettől az ásványi anyagtól aztán jó erősek lesznek. Azaz, a rendszeres tejfogyasztással, jelentősen csökkenhetjük a csontritkulás kialakulásának a kockázatát. Ez a teória megdőlt. A tej nemhogy kalciummal látja el a csontokat, kivonja ezt az ásványi anyagot belőlük, azaz felgyorsítja az oszteoporózis folyamatát.

Kapcsolódó cikkek

Macskatartás városi környezetben - Hogyan tarthatunk macskát lakásban vagy városi lakókörnyezetben.

Macskatartás városi környezetben - Hogyan tarthatunk macskát lakásban vagy városi lakókörnyezetben.

A városi életmód és lakásban tartott macska egyáltalán nem zárja ki a boldog és egészséges kisállattartást.

6 tipp a sikeres pályázatíráshoz

6 tipp a sikeres pályázatíráshoz

Segítünk növelni a nyerési esélyeit.

A tej nem is olyan egészséges - Most már 6 okod is van, hogy hanyagold a tehéntejet -, mint ahogyan azt korábban hittük.

Most már 6 okod is van, hogy hanyagold a tehéntejet

Régebben mindenki azt szajkózta, hogy a tej milyen egészséges. Ez az állítás mára, megdőlt. A cikkben bemutatjuk, hogy milyen sok galibát okozhat, ha rendszeresen és sok tejet fogyasztunk.