Fűtési megoldások a kellemes otthoni melegért!

A fűtési mód kiválasztásánál az ökológiai paraméterek, azaz a környezetbarát attitűd és a használat kényelme mellett ugyanilyen fontos szempont, sőt talán a leglényegesebb a fűtési költségek aspektusa.
Fűtési megoldások a kellemes otthoni melegért!

Hiú ábránd abban hinni, hogy manapság bárki is megjövendöli az üzemanyag- és energiahordozó-piac helyzetének alakulását a közeljövő tekintetében. Az általánosan uralkodó magas árak és bizonytalanság között persze hatékonyan lehet találgatni, de vajon ki meri megbízhatóan kijelenteni, hogy mely fűtési energiahordozók garantálják a legolcsóbb tarifákat, és persze tartják is ezt a tendenciát.

Akkor nézzük az egészséges hőkomfort kérdését – mit válasszunk?

A konvekciós fűtési rendszerek a hőleadók (radiátorok) magas hőmérsékletre melegítésén alapulnak, ami felmelegíti a helyiségben keringő levegőt. Konvekció lép fel: a meleg levegő felemelkedik a plafonig, majd lehűl, és a padlóra esik. A forró radiátor beszívja a hideg levegőt, és ismét felemelkedik. Ez meleg levegőből és porból álló örvényt hoz létre, amely baktériumokat, atkaürüléket és penészspórákat tartalmaz. Tipikus radiátorlevegőt állítanak elő, amely hozzájárulhat a légúti megbetegedések, az asztma és az allergiák előfordulásának növekedéséhez. Annak ellenére, hogy a szoba meleg, a falak hidegek maradnak. A levegőben lévő nedvesség lecsapódik a hideg falakra. Azokon a helyeken, ahol hőhidak vannak, penészgombák kezdenek fejlődni. Minél melegebb a levegő, annál magasabb a nedvességtartalma, ami viszont jobb feltételeket biztosít a penészgombák szaporodásához.

Az infrapanel opciójával történő fűtés során az elektromos áram közvetlenül infravörös sugárzássá, azaz hővé alakul, ami felmelegíti a padlót, a falakat, a mennyezetet, a bútorokat és az embereket. Ezektől az elemektől csak közvetve melegszik fel a levegő. Nagyon lassú a konvekció. A levegő 2 fokkal hidegebb, mint a falak és a sugárforrás. Az egész szoba egyenletesen fűtött. A melegebb falak megakadályozzák a nedvesség lerakódását, ezzel gátolják a penészgombák kialakulását. A felületi infra fűtés különösen ajánlott idősek és gyermekek számára. Testünk közvetlen infravörös melegítése enyhíti a reumás bántalmakat, serkenti az immunrendszert, csökkentheti az allergiás és légúti megbetegedéseket.

Az elektromos padlófűtés is az egészséges fűtési rendszerek közé tartozik? Nyugodt lehetsz: szinte minden elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a padlófűtés határozottan pozitív hatással van közérzetünkre és szervezetünkre. A közvélekedéssel ellentétben a padlófűtés jobb hőmérséklet-eloszlást garantál, mint a radiátorok. Az ember számára előnyösebb, ha a lábak közelében melegebb, a fej környékén pedig hűvösebb a levegő, amit ez a fűtéstípus biztosan garantál.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba kisokos: ha nem tudod, milyen márkát válassz!

Fürdőszoba kisokos: ha nem tudod, milyen márkát válassz!

Ismered már a legnagyobb fürdőszobai termékeket gyártó márkákat? Ha még nem, akkor kattints a cikkünkre és tudd meg, mire számíthatsz tőlük!

Hogyan rendezzük el a párnákat egy kanapén

Hogyan rendezzük el a párnákat egy kanapén

A párnák elrendezésének számos módja van egy kanapén.

Hogyan kell karbantartani a fából készült otthoni szaunát?

Hogyan kell karbantartani a fából készült otthoni szaunát?

Ha fából készült otthoni szaunája van, valószínűleg azon tűnődik, hogyan kell karbantartani.