Mítosz vagy valóság? Leleplezzük a cukorral kapcsolatos tévhiteket

A cukor már nagyon régóta az emberiség étrendjének a szerves része. Az utóbbi időben a média egyre nagyobb figyelmet szentelt ennek a tápláléknak és a cukor egészségre, illetve testsúlyra gyakorolt hatásának. Nagyon sok olyan tévhit kering a világban, a világhálón, amelyeket semmiféle tudományos magyarázat, kutatási eredmény nem támaszt alá. Mindig újabb és újabb cukortrendek robbannak be a köztudatba, amelyekről aztán a legtöbbször bebizonyosodik, hogy mégsem jobb alternatívák a cukornál, sőt egyes cukrokról, cukorfajtákról az bizonyosodik be, hogy talán sokkal több kárt okoznak a szervezetben, mint azt korábban gondoltuk volna. A cukorral kapcsolatban tehát vannak olyan mítoszok, amelyek nem feltétlenül állják meg a helyüket. Mi most 3 ilyen mítoszt boncolgatunk.
A cukor csak nagy mennyiségben - Mítosz vagy valóság? Leleplezzük a cukorral kapcsolatos tévhiteket – nem egészséges.

A cukor az okozója a krónikus betegségeknek

Először is tisztázzuk, hogy melyek azok a krónikus betegségek. Ide tartozik többek között a szívbetegség, az érrendszeri betegség, a rák és a cukorbetegség. A cukor önmagában nem okoz krónikus betegségeket. Ez tény. A krónikus betegségek akkor, és attól alakulnak ki, ha nem ismerjük a mértéket és túl sokat fogyasztunk valamiből. Tehát nem csak cukorból, hanem bármiből. Ettől elhízhatunk, a súlytöbblet pedig már lehet az oka a krónikus betegségek kialakulásának.

Mit tehetünk? Preferáljuk az egészséges táplálkozást, próbáljuk fenntartani az ideális testsúlyunkat és tegyünk meg mindent a vérnyomásunk normalizálása érdekében, mert ezekkel együttesen csökkenthetők a krónikus betegségek kockázatai.

A testünk másként használja, tárolja a nem fehér cukrot

Ez így nem igaz. Voltaképpen az emberi test a természetes és a hozzáadott cukrot is ugyanolyan energiaforrásként használja fel. Kis mennyiségű cukor, akár még javíthat is egyes táplálékok ízén. A testünknek nem fog megártani sem a természetes, sem a hozzáadott cukor, ha csak mértékkel fogyasztjuk, és több energiát használunk el, mint amennyit elfogyasztunk. A testünk csupán a felesleges szénhidrátot vagy cukrot tárolja glikogén vagy zsír formájában, és ettől bizony már el is hízhatunk.

A cukor elhízáshoz vezet, azaz kövérít

A cukor valójában nem okoz elhízást, azaz nem leszünk tőle kövérek. Az elhízás, ennél jóval összetettebb és több dolog szükségeltetik hozzá. Az elhízásnak vannak bizonyos kockázati tényezői. Ilyen kockázati tényező az étkezési szokások, a fizikai aktivitás szintje, a környezeti tényezők, a stressz, az alvási szokások, a genetika, de még a bél mikroflórájának egészsége is meghatározza. Akkor hízunk el, ha több a bevitt energia, mint amit a napi tevékenységeinkkel elhasználunk. Azaz, ha túl sokat eszünk és nem mozgunk, akkor nagymértékben megnő az elhízás kockázata.

A kutatások eddig azt bizonyították, hogyha túl sok kalóriát viszünk be bármilyen táplálékból, akkor elhízhatunk. Túl sok kalóriát sok mindennel bevihetünk, legyen az keményítő, zsír, fehérje vagy cukor, de még az alkohol is hizlal, ha nem tartjuk a mértéket.

Amennyiben fogyni szeretnénk, nem az a megoldás, hogy teljesen kivonjuk az étrendünkből a cukrot, hanem tápanyagban dús, változatos ételeket eszünk és egyszerre nem nagy adagokat, hanem csak kisebbeket.

Kapcsolódó cikkek

Méhpempővel a teljesebb életért

Méhpempővel a teljesebb életért

A méhpempőt az egyik legértékesebb természetes étrend-kiegészítőként tartják számon, fogyasztásával könnyedén hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javulásához.

Mivel maradsz fent sokáig? Koffein tabletta vagy kávé?

Mivel maradsz fent sokáig? Koffein tabletta vagy kávé?

Tegyük kezünket a szívünkre, mi az első, ami eszünkbe jut, ha napközben hirtelen elfog bennünket a fáradtság?

A pezsgőfürdő előnyei

A pezsgőfürdő előnyei

A mai, stresszes, rohanó világban jól tud esni, ha kicsit kikapcsolódhatunk.