Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Az ehető virágok izgalmas díszítő elemei és ízesítő az ételeknek. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni róluk.
Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Az elegánsabb éttermekben, cukrászdákban ma már nem ritka, hogy ehető virágokkal díszítik az egyes fogásokat, azonban otthon, a konyhában még nem honosodott meg igazán ez a szokás. Van természetesen néhány olyan ehető virág, melyet már régóta hasznosítunk, elég csak a bodzavirágra gondolni, azonban a dísznövények virágainak hasznosítása még gyerekcipőben jár.

Ha olyan konyhai ötletet keresünk, amellyel garantáltan elkápráztatjuk majd a vendégeket, vagy a családot, akkor az ehető virágok remek választást jelentenek. Szárított formában és frissen szedve egyaránt használhatjuk őket. Díszíthetünk velük tortákat, süteményeket és leveseket, valamint izgalmas hozzávalói lehetnek a salátáknak és a köreteknek.

Mielőtt azonban belevágunk az ehető virágok használatába, először érdemes megismerkedni a felhasználásukkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal. Cikkünk további részében erről lesz szó.

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak olyan virágot használj fel, amely esetében megbizonyosodtál róla, hogy biztosan ehető. Olvass utána a témának az interneten, nagy segítség lehet, ha megnézed azoknak a vállalkozásoknak a weboldalát is, melyek direkt ehető virágok forgalmazására szakosodtak. Ha náluk megtalálod a kiszemelt virágot, biztosan fogyasztható!

Az alábbi virágokat és fűszernövényeket bátran fogyaszthatod:

- árvácska

- bársonyvirág

- borágó

- búzavirág

- citromfű

- ibolya

- kamilla

- körömvirág

- levendula

- mályvarózsa

- méhbalzsam

- menta

- rózsa

- sarkantyúka

A második lényeges szabály, hogy virágbolti növényt ne használj étkezési célra, és a saját kertedben is csak akkor szedj ehető virágot, ha nem permetezel rendszeresen. Ha gyakran használsz növényvédő szereket, akkor ételdíszítési célra se szedj a saját virágaidból.

Fontos, hogy mindig csak ép és egészséges virágokat gyűjts be, mindig ellenőrizd, hogy a virágon nincsenek-e kártevők, vagy betegségre utaló tünetek. Felhasználás előtt, távolítsd el a bibéket és a porzókat, mert kellemetlen lehet az ízük.

Az ehető virágok nem valók mindenkinek, allergiásoknak és kismamáknak inkább ne kínáld őket! Előfordulhat, hogy túl sok virágot szedsz, és nem tudod őket felhasználni, ebben az esetben az a legjobb megoldás, ha nedves papírtörlőn, lezárt üvegedényben tárolod őket a hűtőszekrényben.

Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült kedvet csinálnunk az ehető virágokkal való megismerkedéshez, valamint a konyhában történő felhasználásukhoz is!

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya receptek a mindennapokra

Édesburgonya receptek a mindennapokra

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, nemcsak rendkívül tápláló és egészséges, hanem rendkívül sokoldalú is a konyhában.

5 olasz borvidék, amelyet ismernie kell

5 olasz borvidék, amelyet ismernie kell

Ha Ön borrajongó, valószínűleg már ismeri Toszkánát és a világhírű Chiantit, de tudta, hogy vannak más nagyszerű olasz borvidékek is?

Minden, ami gin, megtalálható a Ginshop gin webáruházban! Gabonapálinka és borókabogyó különleges ízvilága, amely nem véletlen világszerte népszerű.

Igazságok a ginekről

Minden, ami gin, megtalálható a Ginshop gin webáruházban! Gabonapálinka és borókabogyó különleges ízvilága, amely nem véletlen világszerte népszerű.