Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak!

A kertészkedés egy kicsit fárasztó munka. Ezt csak azt tudja, akinek kertje van és rendszeresen gyomlál, kapál, öntöz és gereblyéz. Ha már kertünk van, akkor illik szépen rendben tartani, de ez tényleg azt vonja maga után, hogy a szabadidőnket feláldozva, rendszeresen ki kell mennünk a kertbe és gyomlálnunk kell. Gyomlálás után aztán ismét szép, rendezett és gondozott lesz a kertünk. Nincs is annál szebb látvány, mikor a kertünkben gyönyörködünk, de akár ki is ülhetünk a teraszra vagy a kertbe, és esténként egy pohár bort kortyolgatva, csodálhatjuk a kertünket, és ilyenkor büszkeség is tölti el az embert, hiszen ezt a csodát mi alkottuk, méghozzá a két kezünkkel.
Sok hasznos gyomnövény létezik - Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak! – figyelje ezekre.

A gyomok nagyon idegesítőek tudnak lenni, főleg, ha sokkal gyorsabban nőnek, mint a zöldségek, a virágok és a gyógynövények, amelyeket a kertünkbe ültettünk. De valóban minden egyes gyomtól meg kell szabadulnunk? Valóban mindegyik haszontalan? Nem éppen. Sok olyan gyomnak tűnő növény növekedhet a kertünkben, amelyek nagyon is hasznosak és akár még sütés és főzés során is felhasználhatjuk azokat a konyhában. A cikkben bemutatunk néhány gyomnövényt, amelyeket vagy nyersen, vagy salátában, vagy éppen levesben is felhasználhatunk, ezzel is kissé pikáns ízt adva az adott ételnek.

A tyúkhúr

A tyúkhúr az egész kertben előfordulhat. Gyönyörű szép fehér virágai ellenére is sokan valóban csak gyomként tekintenek erre a növényre, pedig rendkívül hasznos, hiszen a leveleit és a virágait is fogyaszthatjuk, de elsősorban teát készítsünk belőle, hiszen megtámogatja az epe - és a veseműködést és a koleszterinszint csökkentő hatása is ismeretes. Amennyiben mégis szeretnénk felhasználni a növény egyes részeit, akkor a fiatal leveleiből készítsünk salátát.

A pitypang

Az egyik leggyakrabban előforduló gyomnövény a pitypang, amely igen nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben. A pitypangnak minden része ehető, fogyasztható, beleértve a leveleit, a szárát és a virágát is. A gyökere egy igazi tápanyagbomba, hiszen gazdag forrása a káliumnak, a foszfornak, a kalciumnak, a réznek, a vasnak, a magnéziumnak és a szilíciumnak is. A pitypang friss leveleit és hajtásait felhasználhatjuk salátakészítéskor, míg a virágaiból finom méz készülhet.

A csalán

A csalántól nagyon sokan szabadulnak, amikor felbukkan a kertben, pedig nem kellene. Szőrös és csípős levelei ellenére az egyik legegészségesebb és leghasznosabb gyógynövényeink egyike. A csalán egy nagyon hatékony vértisztító gyógynövény. Azok, akik reumától szenvednek, jól teszik, ha megkedvelik ezt a növényt. Nem csak teaként nagyon hatásos, hanem a fiatal növénnyel meg is csapkodhatják a fájdalmas testrészt. Régebben ily módon is kezelték a reumás panaszokat.

A vízitorma

A vízitorma egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy remekül tisztítja a vért. Ezért, ha meglátod a kertben, ne az legyen az első gondolatod, hogy ki kellene gyomlálni, hanem moss meg egy maréknyit, aprítsd fel és szórd meg vele a vajas kenyeredet, majd edd is meg. Az egyik legegészségesebb a „gyomok” közül.

Salátába is belekeverhetjük ezt a növényt, ily módon a szervezetünkben felhalmozódó méreganyagoktól szabadulhatunk meg. A vízitorma levét ki is préselhetjük, amely levet meg is ihatjuk, ily módon az immunrendszerünket erősíthetjük meg.

A vadfokhagyma

A vadfokhagyma másik neve a medvehagyma. Az utóbbi időben egyre több ember termeszti, hiszen éppen olyan csodás hatással bír, mint közeli rokona, a fokhagyma. Egy remek ér - és vértisztító gyógynövényről van szó, és mint ilyen, hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, ezzel pedig mind az érrendszernek, mind a szív egészségének jót tesz.

Kapcsolódó cikkek

Játékok és trambulin a kertben

Játékok és trambulin a kertben

Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy boldog kerttulajdonos lehet, bizonyára tudja, hogy a kisgyermekek mennyire szeretnek a szabadban játszani.

A medence kiválasztásának kritériumai

A medence kiválasztásának kritériumai

A nyarat már nagyon sokan várják, és évről-évre egyre nagyobb azoknak a száma, akik azt tervezik, az idei nyár kicsit másabb lesz, kicsit többet áldoznak a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Munkaruha - 5 dolog, amit egy jó munkás póló nyújt neked

5 dolog, amit egy jó munkás póló nyújt neked

Amikor munkás pólókról van szó, az embernek legtöbbször a kinyúlt, lyukas, régen nem használt ruhadarabjai jutnak eszébe, amelyek tökéletesen a kerti munkához, a garázsban való bütyköléshez vagy egyéb fizikai munkához.