Shredded Banksy festménye többet ér, mióta ledarálta magát

Október elején került árverésre a rejtőzködő művész, Shredded Banksy Girl with Balloon (Lány a léggömbbel) című festménye. Az aukción viszont olyasmi történt, amire senki sem számított. A kép elkezdte ledarálni magát.
Banksy festménye ledarálta magát.

A New York-i Sotheby’s aukciósházbantörtént az eset, amikor is a brit művész, Sheredded Banksy egyik híres festményét elárverezték. Az aukción rengeteg műkedvelő vett részt, tehát sejteni lehetett, hogy sikerül elárverezni a Lány a léggömbbel című képet is.

Összesen 1,4 millió dollárért kelt el végül az alkotás, ami ezt követően mindenki megdöbbenésére elkezdte ledarálni magát egy, a keretbe épített iratmegsemmisítő segítségével.

Az eset mindenkit meglepett, viszont ezt az akciót is művészetnek tekintették a résztvevők és egy igazi modern kori festményt láttak benne.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a vásárló hogyan lesz kárpótolva, az viszont biztos, hogy az aukció vezetői sem tudtak Banksy megdöbbentő tervéről.

Thierry Ehrmann, a művészeti piaci árakat szorosan figyelemmel kísérő cég, az Artprice vezetője már az eset után elmondta, hogy valószínűleg ez az akció meg fogja növelni az alkotás értékét, és igaza is lett.

Ebben a félig ledarált formában az alkotás már a művészettörténelem része, és úgy becsülik, hogy Banksy minimum 50%-ot adott az értékéhez a cselekedetével.

- nyilatkozta Joey Syer, a MyArtBroker.com társalapítója.

Bár a művész időről időre igyekszik kifejezni véleményét a túlárazott művészeti piacról, úgy tűnik talán pont az ellenkezőjét éri el annak, amit alapvetően képviselni akar.

2007-ben például már volt egy érdekes cselekedete, amikor az egyik alkotásának az I Can’t Believe You Morons Actually Buy This Shit (“Nem hiszem el, hogy ti idióták tényleg megveszitek ezt a szart”) címet adta.

Kapcsolódó cikkek

A CE-Connector folytatódik!

A CE-Connector folytatódik!

Június végén befejeződött a CE-Connector EU által finanszírozott, 3 éves előkészítő szakasza.

Mi az az 5S módszer?

Mi az az 5S módszer?

Az 5S egy lean eszköz, ami jobbára a céges munkahelyek rendezett kialakítása során játszhat főszerepet.