Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

A paradicsom a paprikához hasonlóan számos hagyományos magyar étel alapvető hozzávalója, elég csak a lecsóra, vagy pörköltre gondolni. Ez az ízletes zöldség emellett salátákban, valamint frissen fogyasztva is rendkívül népszerű.
Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

Nem csak ízletes, hanem igen egészséges is, hiszen C-vitaminban és más vitaminokban is gazdag, kalória tartalma viszont alacsony, ezért jól illeszkedik a diétázók étrendjébe is. Otthoni fogyasztásra kis odafigyeléssel saját magunk is megtermelhetjük a család számára elegendő mennyiséget.

Ennek hatalmas előnye, hogy az egész termesztési folyamatot kontrolláljuk, minimalizálhatjuk, vagy teljes egészében elhagyhatjuk a vegyszerhasználatot, ráadásul olyan paradicsom fajtákat is termeszthetünk, melyek nem találhatók meg a boltok polcain.

Az interneten valamint a gazdaboltok kínálatában rendkívül sokféle hagyományos és koktélparadicsom fajta magját megvásárolhatjuk, melyeket a kertben, magaságyásban vagy akár a balkonon is nevelhetünk.

A továbbiakban összefoglaljuk a paradicsom palánta nevelését, valamint az ültetését is. Elöljáróban annyit még megemlítenénk, hogy a koktélparadicsom ültetése és gondozása, nem igazán tér el a hagyományos paradicsométól, így együtt tárgyaljuk őket a későbbiekben. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

Paradicsom palánta nevelése házilag

A palántanevelést a tél végi, kora időszakban érdemes elkezdeni, ehhez kis cserepekbe, tejfölös poharakba, vagy palántanevelő tálcába, töltsünk laza szerkezetű földkeveréket és a vetőmag csomagolásán található mélységbe, vessük el a magokat.

A csírázáshoz melegre, elég fényre, valamint öntözésre van szükség, ideális hely a palántaneveléshez például az ablakpárkány. A palántákat április második felétől elkezdhetjük kiszoktatni a szabadba, vigyük ki őket nappal a kertbe, éjszaka vigyük vissza védett helyre a fiatal növényeket.

Végleges helyükre a fagyveszély elmúltával, májusban ültessük őket, az ideális tőtávolság fajtától függően 30-60 cm. Ezt érdemes betartani, mert segít megelőzni a betegségek kialakulását is, a zsúfoltság kedvez a növénybetegségeknek.

Ha balkonon cserépben nevelünk paradicsomot, legalább 30 cm mély és ugyanekkora átmérőjű, vízelvezető lyukkal ellátott cserépbe ültessük a palántát. Minden edénybe egy növény kerüljön. A paradicsomot érdemes mélyre ültetni, úgy, hogy az alsó levelei is föld alá kerüljenek, ez segít a gyökérképződésben!

Milyen igényei vannak a paradicsomnak?

A paradicsom fény, meleg, víz és tápanyagigényes zöldség, ezért mindenképpen napos helyen termesszük, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve. Az ágyást az ültetés előtt 2-3 héttel készítsük elő, a talajt házilag előállított komposzttal, vagy istállótrágyával is gazdagíthatjuk.

A paradicsomot rendszeresen és egyenletesen öntözzük, mivel ingadozó vízellátás hatására, az addig szép és egészséges termések felrepedhetnek. Érdemes talajtakarásról gondoskodni, az elterített fenyőkéreg mulcs segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

A folytonnövő és a féldeterminált paradicsomfajták esetében plusz tennivalóként a kacsolást lehet megemlíteni, melynek lényege, hogy a főhajtás és az ágak találkozásánál lévő kisebb oldalhajtásokat eltávolítjuk.

A paradicsom enélkül is terem, azonban, ha elvégezzük ezt a műveletet, gazdagabb termés lesz a jutalmunk és a paradicsomtő sem burjánzik majd el. A paradicsommal kapcsolatos további kerti munkaként a gyomlálást, valamint a növényvédelmet lehet még megemlíteni.

Kártevők közül főként a levéltetvek, a tripszek és a poloskák okozhatnak problémát, emellett vírusos és baktériumos betegségek is felüthetik a fejüket. A lisztharmat, a fitoftóra és a paradicsomvész mind olyan gombabetegségek, amelyek megtizedelhetik az állományt.

A vírusos betegségek közül a paradicsom foltosság, a tőhervadás és a paradicsom mozaik vírus az, amely a legnagyobb veszélyt jelentheti a kiültetett palántákra, illetve a kifejlett növényekre. Mindig ellenőrizzük a növényeinket nem jelentek-e meg rajtuk kártevők, vagy betegségek!

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tippeket adnunk a paradicsom termesztéséhez. Bőséges termést és eredményes kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Sok hasznos gyomnövény létezik - Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak! – figyelje ezekre.

Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak!

A kertünkben felüthetik a fejüket olyan gyomok, amelyek valójában nem is azok. A gyomnövények közül sok hasznos is megtalálható. Mutatjuk is, melyek ezek!

A medence kiválasztásának kritériumai

A medence kiválasztásának kritériumai

A nyarat már nagyon sokan várják, és évről-évre egyre nagyobb azoknak a száma, akik azt tervezik, az idei nyár kicsit másabb lesz, kicsit többet áldoznak a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

A paradicsom termesztése kezdő kertészek számára sem nehéz. Ha szeretnél te is friss, vitamindús paradicsomot nevelni, olvasd el cikkünket!