Hogyan kell karbantartani a fából készült otthoni szaunát?

Ha fából készült otthoni szaunája van, valószínűleg azon tűnődik, hogyan kell karbantartani.
Hogyan kell karbantartani a fából készült otthoni szaunát?

Nos, íme néhány tipp a Skandimániától a szauna ápolásához. Először is kerülje a magasnyomású mosók vagy a túlzott nedvesség használatát, mivel ezek tartósan károsíthatják a fát. A foltok és szagok eltávolításához kézi kefével tisztíthatja a fa felületeket, beleértve a padokat, a falakat és a háttámlákat is. A szauna használata után ügyeljen arra, hogy tiszta vízzel öblítse le a kefét. Ne használjon vegyszereket a szauna tisztításához, mert ez kifehérítheti a fát és tönkreteheti azt.

Néhány hónap elteltével alacsony nyomású tisztítógéppel lemoshatja a szauna külsejét. A makacs foltok lesikálásához hígított szódabikarbóna és víz oldatot is használhat. Ha befejezte a külső tisztítást, alkalmazhat UV-gátlót. Ez segít megőrizni a fa természetes színét, és megakadályozza, hogy megszürküljön. Évente egyszer vigyen fel UV-gátló festéket a fára, hogy megvédje azt a naptól.

Rendszeresen csiszolja a szauna belsejét. Ellenőrizze továbbá, hogy nincsenek-e meglazult csavarok, és olajozza be a zsanérokat. Előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészeket ki kell cserélnie, ha azok törékennyé kezdenek válni. Jó ötlet időnként tisztítószert használni, hogy ne kelljen túl sok időt töltenie a tisztítással. A szauna egy befektetés, ezért vigyázni akar rá.

Egy kis mennyiségű víz nem tesz kárt a fa szaunában, de egy jelentős mennyiségű víz hatással lesz a megjelenésére. Használat után tisztítsa meg a padokat. Annak érdekében, hogy a fapadokba ne kerüljenek foltok, mindig használjon törölközőt. A törölközők jól megakadályozzák, hogy az izzadságfoltok károsítsák a fát. Ülés közben is terítsen egy törölközőt a padra. A törölköző használata azt is megakadályozza, hogy a szennyeződés és az elhalt bőr bejusson a szaunába. Az izzadságfoltokat nehéz eltávolítani, de könnyű csiszolással próbálkozhat, hogy megszabaduljon tőlük.

A rendszeres tisztítás fontos szempont a fából készült otthoni szauna karbantartásában. Miután megtisztította és kezelte a szauna fa felületeit, időnként nedves ruhával át kell törölnie azokat. A rendszeres tisztítás mellett rendszeresen ellenőriznie kell a páraelszívó csövet is, mivel abban kreozot képződhet, ami tűzveszélyes. A fa felületeket fertőtlenítőszerrel vagy fakonzerválószerrel is érdemes tisztítani, hogy meghosszabbítsa élettartamukat és szépen nézzenek ki.

A szaunában használt fafajtától függően a szauna külsejét festheti. Ne feledje azonban, hogy a szauna belsejére soha ne vigyen fel semmilyen lakkot, mert az tönkreteszi a fa megjelenését. Mindig olyan festéket válasszon, amely UV-védelmet nyújt, és kérjen ajánlásokat a barkácsáruházak személyzetétől. A régió éghajlati viszonyaitól függően évente érdemes újrafesteni a szaunát, bár előfordulhat, hogy gyakrabban is szükség lehet az újrafestésre.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pezsgőfürdőt az otthonunkhoz?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pezsgőfürdőt az otthonunkhoz?

A megfelelő pezsgőfürdő olyan privát oázissá alakíthatja a hátsó kertet, amelyet Ön és családja évekig nagyra fog tartani.

Tetőtéri ablak – megoldás a minőségi lakóterekhez

Tetőtéri ablak – megoldás a minőségi lakóterekhez

A tetőterek sok háztartás részét képezik, viszont kevés helyen használják ki azokat hatékony módon.

Engedje szabadjára kreativitását egyedi belsőépítészeti megoldásokkal

Engedje szabadjára kreativitását egyedi belsőépítészeti megoldásokkal

Ha a belsőépítészetről van szó, végtelen lehetőségek állnak a felfedezésre és a kísérletezésre.