Minden idők legértékesebb 18 év alatti játékosai

A labdarúgópiac árai évről-évről növekvő tendenciát mutatnak, így nem meglepő, hogy a lista éllovasa egy sokak számára még ismeretlen 17 éves francia labdarúgó, de a lista eleje jól bemutatja, hogy mekkora értékbeli növekedés van jelen a mai labdarúgásban.
A legértékesebb 18 év alattiak

A jelenlegi állás szerint minden idők legértékesebb 18 év alatti labdarúgója, Eduardo Camavinga a Rennes csapatának a védekező középpályása, akinek a piaci értéke 42 millió euróra nőtt 2020 márciusában, a játékos nagy valószínűséggel nem sokáig fogja a Rennes csapatát erősíteni.

Mögötte a második helyet szintén egy friss tehetség foglalja el, Ansu Fati a Barcelona játékosa is elérte 17 éves korára a 40 millió eurós értéket, nagy kérdés hogy mennyi játéklehetőséghez tud majd jutni, ha Messi, Suárez és Griezmann is egészséges.

A harmadik helyezett játékos még Brazíliában a Flamengo csapatában érte el a 35 millió eurót 2018-ban, Vínicius Júniort nem véletlenül igazolta le nem sokkal később a Real Madrid, ahol azóta is futballozik. Vinícius Júniornak 2019 februárjában már 70 millió is volt az értéke a Pepebet szerint, azóta azonban a sok sérülésnek köszönhetően visszcsúszott 45-re.

Az első labdarugó a listán, aki nem a 17 évesek táborát erősíti egy újabb francia szupertehetség Ryan Cherki az Olympiue Lyonból, a 16 éves játékos az idei szezonban 6 mérkőzésen lépett pályára a francia élvonalban, az értéke pedig 2020 márciusában 20 millió euróra ugrott fel, amivel a lista 9. helyén található.

Az első kapus a listán Gianluigi Donnarumma, az AC Milan játékos a 2015/16-os szezonban már 30 mérkőzésen pályára lépett a Serie A-ban, 2017 januárjában pedig már 20 millióra taksálták az értéket az akkor 17 éves játékosnak. Donnarumma jelenleg 21 éves és a világ 5. legértékesebb kapusának számít.

Ahogy szó esett róla, a labdarúgás piaca egyre jobban túl van árazva, így nem véletlen hogy a listát uralják a 2018 utáni években befutni látszó tehetségek. Ezért is nagy szó Romelu Lukaku 14. helye, aki 2010 decemberében 14 millió eurós értéket képviselt és azóta már sok jó szezon van a háta mögött, nagy kérdés hogy a lista elején található sokszor még ismeretlen 16-17 éves labdarúgók közül kikből lesz szupersztár, vagy kik tudják legalább kihozni magukból a nekik jósolt potenciált. Lukakunak 2018-ban már 100 millió is volt az értéke, jelenleg 68 milliór eurót ér.

Még komolyabb szó az első 2010 előtti tagja a listának, ezt az akkor a Barcelonába berobbanó, új Messiként is emlegetett Bojan Krkic tudhatja magáénak, akinek a 2008-as 12 millió eurója még mindig a 17. helyre elegendő. Azonban Krkic jó példa arra, hogy nem feltétlenül lesz a világ elitjébe tartozó játékos a legnagyobb tehetségnek tartott labdarúgókból, hiszen Krkic még csak 29 éves, a karrierje csúcsán kéne lennie, de ma már csak 1,5 millió euró az értéke, a maximum amit pedig elért az a 2010-es 15 millió eurója volt, ezek az esetek bőven felvetik a kérdést, hogy mennyi idő után éri mg komoly értéket jósolni, majd komoly összeget kifizetni egy fiatal tehetségnek látszó játékosért.

A lista első 20 helyezettje közül Timo Werner az, aki jelenleg Lukaku mögött a második legtöbbet ér, Werner a következő szezont már a Chelsea csapatában fogja megkezdeni, és jelenleg 64 millió eurót ér, de ha a egy topklubban megtudná közelíteni azt a teljesítményt, amit Lipcsében nyújtott, akkor gyorsan 100 millió fölé is mehet a még csak 24 éves támadó értéke.

Ha megvizsgáljuk a lista első 50 helyezettjét, feltűnik pár komoly név is (Fabregas, Bale), de ha a világ legjobb játékosait vesszük alapul, ezek alapján ki kell mondanunk, hogy nem derül ki 18 év alatt, hogy kikből lesznek a világ legjobbjai.

Kapcsolódó cikkek

Sportcsillagok, akiknek leáldozott

Sportcsillagok, akiknek leáldozott

A sportsztárok nagyon magasra emelkednek, nem csak hírnév, népszerűség és vagyon tekintetében, hanem önbizalom tekintetében is.

Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

Napjainkban nagyon népszerűek a téli sportok is, sokan kedvelik a sít és a snowboardot, de nem biztos, hogy minden titkot tudsz erről a két sportról.

Fiatalok a Premier League-ben

A 2010-es évek legfiatalabb Premier League játékosai

Megnéztük kik voltak azok a játékosok az utóbbi években akik a legfiatalabban mutatkozhattak be az angol bajnokságba, akad jó néhány tehetség, akiről meg egyáltalán nem sejteni, hogy milyen futballista lesz belőlük, de vannak akik azóta már befutottak és