Híres textiltervezők

Anni Albers a 20. század egyik leghíresebb textiltervezője.
Híres textiltervezők

Az angliai Surreyben született, és ő volt az első textiltervező, akinek önálló kiállítása volt a New York-i Modern Művészeti Múzeumban. 1961-ben az Amerikai Építészek Intézete kézműves kitüntetést kapott formatervezés történeti munkásságáért. Az 1950-es és 60-as évek egyik legbefolyásosabb brit textiltervezője volt, és tervei ma is népszerűek.

Számos eredményük mellett a textiltervezők gyakran arról is ismertek, hogy rendkívül kreatívak, és hogy szemük van a színekhez és a mintákhoz. Emellett értik a textíliák technikai vonatkozásait, és jól ismerik a változó trendeket. A leghíresebb textiltervezők közül néhányan még a fejlett anyagok kutatásában és fejlesztésében is részt vettek. Néhányan közülük arról is híresek, hogy szélsőséges körülményekre, például az Északi-sarkvidékre és az Antarktiszra való szöveteket és szálakat hoztak létre.

A leghíresebb textiltervezők közé tartozik Lucienne Day és Lesley Richmond. Bár mindketten egyedi stílusukról és innovatív ötleteikről ismertek, munkájuk és inspirációik között is vannak hasonlóságok. Lesley Richmondot például a világ egyik legjobb textiltervezőként tartják számon, és erre remek példa a leveles ruhaanyag-sorozata. Emellett Healy és Burke is készített Kandinsky által befolyásolt darabokat, többek között a pillangó részleteket. Velda Newman pedig a 20. század másik leghíresebb textiltervezője.

Bár a textiltervezés művészet, egyben fontos szakma is. A színek, textúrák, minták és fonalak jó ismeretét igényli. Ez egy olyan karrier, amelyben kifejezheti kreativitását és hatást gyakorolhat. Ez egy kifizetődő, jól fizető pályaválasztás. Azonban képesnek kell lennie arra, hogy egyensúlyt teremtsen az ideje között, hogy gyönyörű műalkotásokat hozzon létre és elérje pénzügyi céljait. Fegyelmezettnek és elkötelezettnek kell lennie ahhoz, hogy ez működjön.

A világ leghíresebb textiltervezői gyakran azok, akik terveikkel inspirálnak. Például az ikonikus nyomdakészítő Mary White a híres textiltervező. Tervei széles körben ismertek, Queen Mary királynő óceánjáróján, valamint a Heathrow repülőtér belsejében is használták őket. Emellett számos más neves és díjnyertes textiltervező is létezik. Találhat olyan tervezőt, aki osztja az érdeklődési körét.

Szerző: 1000textil.hu

Kapcsolódó cikkek

Híres textiltervezők

Híres textiltervezők

Anni Albers a 20. század egyik leghíresebb textiltervezője.