Velencei Biennálé – Művészet a város minden szegletében

Nemzetközi művészeti kiállítás a világ egyik leglátogatottabb városában.
Velencei Biennálé 2023 – Művészet a város minden szegletében

Nem csak Olaszország, de a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja Velence, ahol 1895 óta rendezik meg a nemzetközi művészetek egyik legjelentősebb eseményét, a Velencei Képzőművészeti Biennálét. A kétévente zajló csoportos kiállításon több tucat ország művészeinek munkáit láthatja a nagyérdemű, többnyire két nagy helyszínen, illetve a városban szétszórt különböző, már-már elrejtettnek tűnő pavilonokban. A több százezer látogató olyan állandó terepeken találkozhat a kortárs művészet aktualitásaival, mint a Giardini di Castello vagy az Arzenál.

De nem csak a megszokott állomásokon, a lenyűgöző szépségű város utcáit járva is felfedezhetjük a méretes molinók segítségével, hogy milyen rejtekhelyeken, például óriású belmagasságú többszáz éves épületekben búvik meg egy-egy ország pavilonja. Zene, mozi, színház és építészet – a képzőművészet mellett sokoldalú programokkal találkozhat a látogató, ha a méltán népszerű olasz városba érkezik, csak ízléséhez mérten kell kiválasztani az időpontot. A látogatáshoz érdemes a velencei szállások között szétnézni.

A karneválon túl

Évről évre egyre többször hallani arról, hogy az építészeti remekektől hemzsegő Velence utcáit egyre többször önti el a víz, ahogy a cölöpökre épült város süllyedése is rendszeresen visszatérő téma a sajtóban. Az utcákon végeláthatatlan csoportokban hömpölygő tömeg vakon követi a Grand Canale S alakban tekergő vonalát, a legnagyobb csatornáét, amire a hatalmas óceánjárók többé nem kapnak bebocsátást. De éppígy száműzték az utcákat koptató gurulós bőröndöket is, ez persze nem akadályozza meg a sietős turistákat abban, hogy végig zötyögjenek velük a macskaköveken – is. Ha sikerült átverekednünk magunkat a Rialto-hídon fotózkodó tömegek között, szinte bármelyik utcasarkon találhatunk egy éttermet, és a legtöbb esetben, ha figyelmen kívül is hagynánk, megpróbálnak becsalni a leleményes pincérek. A Szent Márk teret, a Sóhajok hídját egy életben egyszer látni érdemes, de a város utcáiban elveszve sokkal valódibb szépségre, életre és izgalomra találhatunk.

Kapcsolódó cikkek