Így találhatod meg a számodra tökéletes elektromos láncfűrészt!

Egy elektromos láncfűrész aranyat ér, ha a téli tüzelőt kell összeaprítanod, le kell vágnod egy rossz helyre lógó gallyat, ki kell vágnod egy fát vagy a barkácsoláshoz szükséges alapanyagot készítenéd elő.
Így találhatod meg a számodra tökéletes elektromos láncfűrészt!

Ma már számos különböző típus létezik ezekből a gépekből és bár az alapvető működési elvük ugyanaz, mind mást és mást képes nyújtani a tulajdonosának. Ha kertes házban élsz vagy a munkád miatt van szükség egy elektromos láncfűrész beszerzésére, akkor nagyon fontos, hogy a számodra leginkább megfelelő modellt válaszd ki! Ebben a cikkben megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelned vásárlás előtt és miről nem szabad megfeledkezni később a használat során.

Mi lesz a fő tevékenység, amit végzel vele?

Az első és legfontosabb kérdés e téren az, hogy mire fogod használni főként a gépet. Hiszen ez alapjaiban dönti el, hogy melyik verziót érdemes választanod. Alapvetően két típusú láncfűrészt különböztetünk meg. Az egyik a hagyományos, amely tökéletesen alkalmas fák kivágására vagy a téli tüzelő aprítására. A másik pedig az úgynevezett ágvágó, amely a magasan levő, nehezen hozzáférhető gallyak és ágak eltávolításához ideális. Vagyis azzal, hogy meghatározod, milyen munkafolyamat során vennéd főleg hasznát az elektromos láncfűrésznek, máris nagyban leszűkítetted a kört és könnyebb lesz a döntés.

Elektromos, benzines vagy akkus?

Nos, ez a kérdés főleg abból a szempontból fontos, hogy milyen energiaforrás áll rendelkezésre az adott terepen. Ugyanis alapvetően három típusú fűrész létezik ebből a szempontból: árammal működő, benzines, valamint akkumulátorral felszerelt. Ha a ház körül tevékenykedsz a fűrésszel és van megfelelő, biztonságos áramforrás amelyet használhatsz, akkor választhatod a „zsinóros” fajtát, amelyet egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba és működik is. Ez tökéletes az otthonod körül elvégzendő feladatok elvégzéséhez. Amennyiben viszont a legtöbbször olyan helyen munkálkodsz, ahol közel s távol nincs egy konnektor, akkor a benzines vagy akkumulátoros variációk maradnak opcióként. Utóbbi nagy előnye, hogy viszonylag sokáig lehet működtetni egy töltéssel és ha van feltöltött pót akkumulátor kéznél, a lemerülést is gyorsan lehet orvosolni. Hátránya viszont, hogy jellemzően jóval súlyosabbak a benzines verzióknál. A benzinnel működő láncfűrészek rendszerint nagy erejűek és sokféle típus elérhető belőlük, így a kertben vagy egy erdős részen egyaránt könnyedén boldogulhatsz vele, amíg van elegendő üzemanyagod. Utóbbiak között elérhetők olcsóbbak és drágábbak is, így a pénztárcádnak megfelelő verziót választhatod ki közülük.

Számít a méret!

Ha a fentiek terén már sikerült döntésre jutnod, akkor itt az idő beszélni a méretekről. Otthoni használatra rendszerint a 30-60 centiméter közötti nagyságú fűrészeket szokták javasolni, ugyanis ezek tökéletesen az ilyen jellegű a feladatokra. A szakembereknek viszont már a 70 centiméter feletti modellek beszerzése javasolt. Fontos tudni, hogy minél nagyobb teljesítményű egy ilyen gép, jellemzően annál nehezebb és annál erősebb a vibráció is a használat során. Ezáltal pedig növekszik az esetleges balesetek esélye is, így laikusok számára mindenképpen a kisebb verziók ajánlottak, hiszen ezek is gond nélkül elvégzik a rájuk bízott házi körüli teendőket.

Fontos a megfelelő használat!

Ha megtaláltad a számodra tökéletes szerkezetet, akkor nagyon fontos, hogy azt megfelelően használd és légy körültekintő minden beüzemelésnél. Ezzel ugyanis nagyban növelheted a gép élettartamát. Az első használat előtt mindenképpen böngészd át a használati utasítást és annak megfelelően szereld össze és töltsd fel olajjal a láncfűrészt! A lánc folyamatos olajozásáról mindig gondoskodni kell. A láncszakadás elkerülés érdekében pedig a lánc feszességének időről időre történő ellenőrzése is kiemelkedő fontosságú. Ha ezeket betartod és mindig biztonságos áramforrás, feltöltött akkumulátor vagy tele tank mellett vágsz neki a munkálatoknak, élmény lesz egy ilyen láncfűrésszel dolgozni!

Kapcsolódó cikkek

Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Az ehető virágok izgalmas díszítő elemei és ízesítő az ételeknek. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni róluk.

3 tökféle, amelyet érdemes kipróbálnod a konyhában!

3 tökféle, amelyet érdemes kipróbálnod a konyhában!

Cikkünkben három változatosan elkészíthető tökfélét mutatunk be, melyet érdekes kipróbálni.

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

A paradicsom termesztése kezdő kertészek számára sem nehéz. Ha szeretnél te is friss, vitamindús paradicsomot nevelni, olvasd el cikkünket!